Terug naar overzicht

What The Flex!?
Stabiliteit in Flexibiliteit
De hoogtepunten

What The Flex Stabiliteit in Flexibiliteit

Elk jaar nodigen wij onze klanten en relaties uit voor What The Flex. Een informatieve middag over belangrijke onderwerpen uit de flexbranche.

Dit jaar was het thema Stabiliteit in Flexibiliteit. Met de warboel aan informatie vanuit de overheid en de flexbranche was het aan Nanco van Arkel, Marleen van Wettum en Jo Weerts om de stabiele factor te creëren.

PRO HRM bestaat 15 jaar

Aan Nanco en Marleen de eer om deze middag af te trappen. Samen met Thijs van Kempen heeft Nanco op 1 april 2008 de sleutels van het kantoor gekregen. Toen nog 1 hokje, ondertussen met 5 verschillende labels. Een trip down memory lane met leermomenten, vooruitgang en een mooie rol voor Marleen die al sinds 2014 bij PRO HRM, toen nog PRO Payroll, werkt.

Wist je bijvoorbeeld dat we in die tijden nog contracten per post of fax opstuurden? Of dat Nanco en Thijs helaas een keer opgelicht zijn? Maar dat is de reden dat we nu altijd een kredietcheck doen en volledig verzekerd zijn. Ook hebben we kort teruggeblikt op de komst van de WAB. Met de hele groep in de avonden en weekenden alle contracten aanpassen. Of toen door corona iedereen halsoverkop naar huis moest, en de volgende dag een volledige thuiswerk set op de stoep stond.

Natuurlijk kijken we niet alleen naar het verleden, maar juist naar de toekomst. Daar sloot de verrassingsvideo van Jurriën Koops, directeur van de ABU, naadloos bij aan. Hij deelde natuurlijk felicitaties uit, maar ook zijn visie en die van de ABU op de veranderingen en mogelijkheden die de flexbranche te wachten staan. Wat weer een mooi bruggetje was naar de presentatie van Jo Weerts.

Taai is niet saai

Jo Weerts is al sinds 1998 presentator, docent, trainer en eigenaar van JWinfotainment. Ieder jaar is hij een graag geziene gast op de Regionale Salarisdagen. Hij heeft zijn slogan taai is niet saai deze middag opnieuw bewezen. In iets meer dan een uur loodste hij ons langs alle plannen van de overheid, branche en belangrijke rechtelijke uitspraken. Een deel hiervan is ook te lezen in onze Prinsjesdag blog.

Zo had hij het over min-max contracten, het plan om de ketenregeling terug te brengen naar 3 jaar en de aanpassing van minimum maandloon naar minimumuurloon.

Wetsvoorstel Toezicht Gelijke Kansen bij Werving en Selectie

Maar ook andere wetgeving kwam aan bod. Zo had Jo extra informatie over de arbeidsdiscriminatie wet. Organisaties die meer dan 26 personen aan het werk hebben, moeten op papier hebben staan hoe ze arbeidsmarktdiscriminatie tegengaan. Organisaties kleiner dan 26 personen moeten hier ook een plan voor hebben, maar dat hoeft niet op papier te staan. De boete die op overtreding van deze wet staat, is € 4500,- wat nog relatief laag lijkt. Daar komt echter ook bij dat naam en toenaam gepubliceerd worden. Zo is de kostenpost relatief laag, maar mogelijke reputatieschade enorm.

Afschaffing schijnzelfstandigheid

Natuurlijk was zzp ook een groot onderdeel van zijn presentatie. Waar door de VAR iemand zelfstandig was door wat kruisjes op het document te zetten, werd het met de wet DBA niet heel veel beter. Er kwamen modelovereenkomsten tussen de zzp’er en opdrachtgever, maar handhaving was niet aan de orde. Hij vertelde over het voorbeeld van Deliveroo en dat er waarschijnlijk handhaving komt vanaf 1 januari 2025. Is er sprake van een gezagsverhouding? Dan is er sprake van een dienstverband en geen zzp-overeenkomst. Verdient de zzp’er minder dan € 32,-? Dan kan deze persoon door gebruik van rechtsvermoeden arbeidsrelatie een arbeidsovereenkomst afdwingen.

Afsluiten met een beetje flirten

Om naast kennis ook nog wat interactie te creëren eindigde Jo met tips voor zakelijk flirten. Zijn grootste tip, bedenk hoe jij jezelf presenteert. Geef een originele draai aan wat jij in het dagelijks leven doet. Ben je zelf introvert? Zorg dan dat je niet als laatste op de borrel komt.

Wist je daarnaast dat 90% van de mensen het lastig vindt om een praatje te maken? Dus begin gewoon eens tegen iemand te praten, grote kans dat die persoon je enorm dankbaar is dat jij het gesprek bent begonnen. Let wel op dat die persoon zich niet de rest van de tijd aan je vast blijft klampen. Hoe je dat doet? Dat moet je aan Jo zelf vragen 😉

Al met al een fantastische middag waar alle aanwezigen veel van geleerd hebben. Volgend jaar oktober weer een nieuwe editie. Wil jij daar bij aanwezig zijn? Stuur ons een mail en we zetten je vast op de lijst!