Terug naar overzicht

Afspraken over vrije vervanging zzp'er niet meer in modelovereenkomst

modelovereenkomsten zzp'ers

De zaak rondom Deliveroo en hun bezorgers heeft al veel teweeggebracht. De Hoge Raad heeft in het Deliveroo-arrest geoordeeld dat ook bij vrije vervanging sprake kan zijn van een dienstverband. Maak jij gebruik van zzp’ers? Dan moet je voor 1 januari 2024 de arbeidsrelatie opnieuw beoordelen en waar nodig aanpassen.

Wat is het Deliveroo-arrest?

Deliveroo, een maaltijdbezorger, had fietskoeriers in dienst op basis van een arbeidsovereenkomst. In 2018 besloten ze om bezorgers niet langer een arbeidscontract, maar een opdrachtovereenkomst aan te bieden. Zo waren de bezorgers geen medewerker meer, maar zzp’er. FNV was van mening dat deze personen gewoon werknemers waren en spande een zaak aan.

Zowel de kantonrechter als het hof waren het met de FNV eens en oordeelde dat de koeriers inderdaad werknemers waren.

Deliveroo ging vervolgens in cassatie bij de Hoge Raad. Volgens hen was er geen sprake van een arbeidsovereenkomst omdat koeriers de vrijheid hadden om niet te werken en zich vrij mochten laten vervangen. Maar dit mocht niet baten voor Deliveroo. Ook de Hoge Raad oordeelde dat de koeriers geen zzp’ers, maar werknemers zijn.

Wat zijn de gevolgen voor je overeenkomst(en) met zzp’ers?

Door deze uitspraak zijn de modelovereenkomsten die gebaseerd zijn op vrije vervanging niet meer geldig. Daarom trekt de Belastingdienst deze in. Wanneer je gebruik maakt van 1 van deze overeenkomsten heb je nog tot 1 januari 2024 om de arbeidsrelatie opnieuw te beoordelen en wanneer nodig aan te passen.

Het is belangrijk dat een zzp’er ook echt een zelfstandige medewerker is en geen werknemer. Hiervoor zijn een aantal criteria belangrijk. Om zeker te zijn dat je daadwerkelijk een zzp’er bent of inhuurt, kun je de check doen op de website van de Belastingdienst. Of gebruik maken van de webmodule van de KVK.

Vragen over werken met zzp’ers? Plan een korte belafspraak in met onze New Business Adviseurs, zij helpen je graag.