Terug naar overzicht

Wat te doen aan de krapte op de arbeidsmarkt?

Het CBS heeft cijfers over de arbeidsmarkt in 2021 gepubliceerd. Het zal niemand verbazen dat er sprake is van een krapte op de arbeidsmarkt. Eind 2021 stonden er 387.000 vacatures open. Het hoogste aantal ooit in Nederland. Het eerste kwartaal van 2022 is die krapte zelfs nog verder gestegen met 133 vacatures per 100 werklozen.

Krapte in de uitzendbranche?

Voor de uitzendbranche was 2020 een interessant jaar. Dankzij de coronacrisis daalde het gemiddelde aantal banen dat jaar met 15%. Vooral de eerste twee kwartalen van 2020 kreeg de branche het zwaar te verduren. Wat deze branche echter zo boeiend maakt is dat in het derde en vierde kwartaal het aantal banen juist enorm hard steeg, een grotere groei dan bijna alle andere branches. Alleen in de zorg groeide het aantal banen sneller. Eind 2021 waren er uiteindelijk 96.000 banen meer dan op het dieptepunt in 2020.

Het vinden en binden van nieuwe medewerkers is hiermee belangrijker dan ooit geworden. Voor uitzendbureaus liggen er mooie kansen om in korte tijd veel kandidaten en opdrachtgevers blij te maken. Wanneer je zorgt voor een juiste marktbenadering en een goede match maakt tussen mens en technologie kun je in korte tijd sneller groeien dan de markt.

Hoe kun je krapte op de arbeidsmarkt verminderen?

Waar wij op dit moment kansen zien is focus. Richt je op 1 branche, 1 doelgroep of 1 regio. Op deze manier kun jij snel de juiste kandidaten en opdrachtgevers aan je binden. Je weet beter wat er speelt en kunt je echt richten op het maken van de juiste match. Zorg dat je gezien wordt als specialist op de markt. Waarom moet deze kandidaat of opdrachtgever alleen met jou zaken doen?

Probeer ook eens buiten je normale gang  van zaken te denken. Heb je een kandidaat die qua persoonlijkheid perfect bij de organisatie past, maar wellicht qua kennis niet aan alle eisen voldoet kun je ondersteunen in de bij of omscholing van deze persoon. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van het STAP budget. Of gebruik de trainingen van de PRO Academy om kandidaten in korte tijd bij te scholen.

Bij PRO HRM denken we hier graag over mee. Neem contact met ons op voor meer informatie