Terug naar overzicht

Kosten voor verzuim zijn hoger dan ooit tevoren

verzuim hoger dan ooit

Uit een recent rapport van ABN AMRO en MentaVitalis blijkt dat de kosten voor verzuim in Nederland hoger zijn dan ooit tevoren. In 2022 bereikte het ziekteverzuim een recordhoogte van 5,2%. Hierdoor wordt een focus op preventie belangrijker dan ooit voor werkgevers en werknemers.

Werkstress als belangrijkste oorzaak

Werkstress wordt gezien als belangrijkste oorzaak voor dit verhoogde verzuim. Ruim 500.000 medewerkers noemde werkdruk als de belangrijkste reden van de afwezigheid. Daar komt nog bij dat medewerkers met dergelijke klachten gemiddeld 2 keer zo lang afwezig zijn, wat neerkomt op maar liefst 38 dagen. Werknemers die teveel stress ervaren, lopen het risico op mentale klachten zoals burn-out en depressie. Dit heeft niet alleen gevolgen voor hun welzijn, maar ook voor de productiviteit van de organisatie.

Enorme kosten van werkstress

Zo’n 43% van al het verzuim heeft te maken met werkstress. Dat is bijna de helft van al het verzuim. Hiermee is het een van de duurste uitval redenen. Wanneer een medewerker 1 dag uitvalt, kost dat gemiddeld € 250,-. Wanneer je ook nog het verlies in productie en de vervanging meetelt kan het zelfs oplopen tot € 400,- per dag.

Redenen voor de verhoogde werkstress

Volgens ABM AMRO zijn o.a. de structurele personeelstekorten en nasleep van corona de belangrijkste redenen voor de verhoogde stress. Wanneer iemand langdurig ziek thuis zit, heeft dat vaak te maken met een combinatie van werk en privé.  Er zit ook nog verschil tussen beroepsgroepen. O.a. docenten, zorgpersoneel en mensen met een pedagogisch beroep zijn vaker ziek thuis.

Preventieve maatregelen bij PRO HRM

Bij PRO HRM nemen we de verantwoordelijkheid om verzuim te voorkomen en onze medewerkers te ondersteunen wanneer ze ziek zijn. We begrijpen dat een gezonde werkomgeving cruciaal is voor het welzijn van medewerkers en jouw organisatie.

Daarom stellen we Evie beschikbaar voor al onze medewerkers. Evie is een innovatief platform dat mensen helpt om op een laagdrempelige manier aan hun mentale welzijn te werken. Medewerkers kunnen anoniem en in hun eigen tempo aan de slag om zich mentaal fit te voelen.

Daarnaast werken we nauw samen met onze partner Acture om medewerkers op een verantwoorde manier snel weer aan het werk te krijgen na een ziekmelding. Door deze proactieve benadering zorgen we ervoor dat jouw medewerkers verantwoord aan de slag kunnen en dat de verzuimpercentages laag blijven. Dit draagt niet alleen bij aan een gezondere werkomgeving, maar bespaart ook aanzienlijke kosten voor je organisatie.