Terug naar overzicht

Coronacrisis: personeelstekorten en -overschotten per sector

Het coronavirus en de maatregelen die worden getroffen om verspreiding in te dammen, raakt vele ondernemers. In veel sectoren is er sprake van personeelsoverschot, terwijl sommige sectoren juist acute personeelstekorten of drukte ervaren. Aan de hand van een inventarisatie van UWV, brengen we een aantal sectoren in beeld.

Detailhandel
  • In supermarkten was het de afgelopen weken extreem druk met bevoorrading. Deze situatie is in vele gevallen nu weer onder controle. Ook bij bouwmarkten ervaren ze drukte, terwijl het in de meeste non-food winkels daarentegen rustiger is.
  • Voornamelijk de online verkoop van levensmiddelen, drogisterijproducten, sportspullen, tuinartikelen en doe-het-zelfproducten steeg enorm.
Uitzendorganisaties
  • Vanuit bepaalde sectoren is er een extra vraag naar personeel, terwijl in andere sectoren de opdrachten worden stopgezet of niet doorgaan.
  • Uitzendorganisaties die arbeidsmigranten uit Oost-Europa bemiddelen, merken het vertrek van personeel.
Horeca
  • Nu de deuren van cafés en restaurants zijn gesloten, zoeken horecaondernemers naar oplossingen. Sommigen zijn overgegaan op bezorging en/of afhaal met eigen personeel.
ICT
  • Uit inventarisatie van NLdigital, branchevereniging digitale sector, blijkt dat opdrachten bij ongeveer 80% van de ICT-bedrijven worden uitgesteld of geannuleerd. Daarentegen ziet 20% geen gevolgen of juist een toename. Voornamelijk supportdesks of softwarebedrijven die thuiswerkplekken inrichten merken een toename.
Industrie
  • De vraag naar bepaalde producten zoals voedingsmiddelen of medische producten neemt toe, terwijl veel producties stil liggen vanwege afnemende vraag of aanvoer van grondstoffen en materialen uit het buitenland.
  • Uit onderzoek van ABN Amro blijkt dat een grote groep binnen de aanvragers van de werktijdverkorting (nu NOW-regeling) industriële bedrijven zijn die materiaal nodig hebben uit het buitenland.
Schoonmaak
  • Er is minder werk in kantoren, winkels, horeca, scholen, luchthavens en bij evenementen. Vanuit de zorg en supermarkten is er een grotere vraag naar schoonmaak. De sector houdt echter rekening met omzetverlies.
Transport en logistiek
  • Door de toename van de online verkoop ervaren sommige logistieke centra en (pakket)bezorgers momenteel personeelstekorten, terwijl er in andere logistieke centra een overschot aan personeel is.
  • Vanuit brancheorganisaties en vakbonden is het initiatief ontstaan om ondernemers in de transport en logistiek te verbinden en zo onderling werk en personeel uit te wisselen.

Voor vragen omtrent het coronavirus, de inzet van (flexibele) arbeid, borging van arbeidsvoorwaarden en rechten van medewerkers verwijzen we u door naar onze opgestelde veelgestelde vragen omtrent het coronavirus.