Terug naar overzicht

Wat is het verschil tussen vaste maandverloning en weekverloning?

Wat is het verschil tussen de weekverloning, 4-wekenverloning of maandverloning

Jouw medewerkers ontvangen natuurlijk salaris wanneer ze gewerkt hebben. Bij PRO HRM heb je de mogelijkheid om medewerkers wekelijks, 4-wekelijks of volgens vaste maandverloning te betalen.

Wil jij duidelijk de voordelen en nadelen van de verschillende opties weten? Lees snel verder.

Wekelijks salaris ontvangen

Zoals de naam zegt wordt er iedere week salaris uitbetaald. Wanneer je zelf de administratie doet, ben je vrij om te kiezen op welke dag je dat doet. Bij PRO HRM betalen we medewerkers uit op vrijdag.

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Voor medewerkers

Voordeel:
Medewerkers krijgen iedere week betaald. Op die manier komt er regelmatig geld binnen. Dit kan handig zijn voor boodschappen of weekendplannen.

Nadeel:
De vaste lasten worden 1 keer per maand afgeschreven. Daarom is het belangrijk om geld apart te zetten voor deze momenten. Hiervoor moet je goed kunnen plannen en budgetteren.

Voor intermediairs

Voordeel:
Je houdt doorlopend inzicht in de gemaakte uren en je marges.

Nadeel:
Je hebt 52 uitbetalingsmomenten per jaar. Hierdoor ben je 52 keer per jaar bezig met het verwerken van uren, betalen van salarissen en het controleren van de administratie.

Iedere 4 weken salaris ontvangen

Bij 4-wekelijkse verloning wordt het salaris 13 keer per jaar betaald. (52 weken / 4 weken = 13 periodes). Veel mensen denken dat ze dan ook meer loon krijgen dan bij een maandverloning. Dat is helaas niet het geval. Het jaarsalaris wordt gedeeld door 13 in plaats van 12 periodes.

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Voor medewerkers

Voordeel:
Medewerkers krijgen vaker salaris dan bij een vaste maandverloning.

Nadeel:
Het salaris komt steeds op een ander moment in de maand. Daardoor is het uitbetalingsmoment vaak niet wanneer de vaste lasten worden afgeschreven. Het is belangrijk dat medewerkers bewust met hun geld omgaan en meer buffer overhouden dan wanneer ze maandelijks loon ontvangen.

Voor intermediairs

Voordeel:
Kiezen voor 4-wekelijkse verloning betekent minder betaalmomenten. Zo ben je 13 keer per jaar bezig met de salarisadministratie i.p.v. 52 keer.

Nadeel:
Het is wel nog steeds 1 keer vaker dan wanneer je kiest voor een maandelijkse betaling. Je bent steeds op een ander moment in de maand bezig met de salarisadministratie.

Iedere maand salaris ontvangen

Vaste maandverloning is wat de meeste mensen in loondienst krijgen. Je werkt een vast aantal uur per maand en krijgt hier iedere maand hetzelfde salaris voor. Omdat een jaar 12 maanden heeft, krijg je 12 keer per jaar uitbetaald. Meestal ontvangt iemand rond de 25e van de maand salaris.

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Voor medewerkers

Voordeel:
Er is een vast moment in de maand waarop het salaris wordt gestort. De maatschappij is hier het meest op ingericht. Daardoor wordt er vaak betaald rond het moment dat vaste lasten worden afgeschreven.

Nadeel:
Je hoort wel eens dat sommige mensen een stuk maand overhouden aan het einde van hun geld. Iemand moet er zelf voor zorgen om tot dit moment in de maand budget over te houden. Vaak worden binnen 1 week de vaste lasten afgeschreven.

Voor intermediairs

Voordeel:
Je bent maar 12 keer per jaar bezig met het verwerken van uren en controleren van de administratie.

Nadeel:
Niet iedere maand heeft evenveel werkdagen. Daardoor is de ene maand ‘duurder’ dan de andere maand.

Samenwerking met PRO HRM

Je kunt natuurlijk gaan samenwerken met PRO HRM. Wij nemen de volledige personeels- en salarisadministratie uit handen. En we ondersteunen je bij de keuze voor de beste verloningsvorm. Dan hoef je over alle zaken hierboven niet meer na te denken. Zo kun je je medewerkers uitbetalen op elke mogelijke manier, zonder stress.

Omrekenfactoren

Onze omrekenfactoren voor week of 4-wekenverloning zijn anders dan voor vaste maandverloning. Dat heeft te maken met vakantiedagen en nationale feestdagen. Bij week/4-wekenverloning zijn deze dagen al in de factor meegenomen en worden voor de medewerker gereserveerd. Bij vaste maandverloning wordt dit apart verrekend.

Voorbeeld:
Je medewerker werkt 2 weken en heeft 2 weken vakantie.

Week/ 4- wekenverloning:
Bij een week/4-wekenverloning wordt de medewerker gewoon volledig betaald volgens het salarisschema. De opdrachtgever ontvangt een factuur voor 2 gewerkte weken en de intermediair ontvangt marge voor de 2 gewerkte weken. De reservering voor de vakantie- en feestdagen zit in onze omrekenfactor verwerkt. Zo kan PRO HRM deze dagen uit de opgebouwde reserveringen betalen.

Voorbeeld:
De maand heeft 4 werkweken. Je medewerker werkt 2 weken en heeft 2 weken vakantie.

Vaste maandverloning:
Bij een maandverloning is het niet van belang of de medewerker vakantie heeft of werkt. De medewerker ontvangt het vaste salaris volgens het salarisschema. De opdrachtgever ontvangt een factuur voor de volledige maand, tenzij de medewerker ziek is geweest. De intermediair ontvangt marge voor de volledige maand volgens het betaalschema.

Door de lagere omrekenfactor lijkt het, als intermediair, voordeliger om te kiezen voor de vaste maandverloning. Maar alle verloningsvormen komen aan het einde van het contract op hetzelfde neer, als het gaat om kosten. Hierdoor is de ene verloningsvorm niet voordeliger dan de andere.

Welke verloningsvorm voor de uitzendbranche?

Een week of 4-wekenverloning komt het meeste voor in de uitzendbranche. Voor een vaste maandverloning is namelijk een vast aantal uren per week nodig. Wanneer je vooraf geen vast aantal uur kunt beloven, is vaste maandverloning niet geschikt. Deze vorm zie je daarom vaak bij functies waar veel zekerheid gewenst is.

Heb je nog vragen over de keuze voor de verschillende verloningsvormen? Neem contact met ons op.