Terug naar overzicht

Wanneer wordt het
vakantiegeld uitbetaald?

Vakantiegeld is een leuke extra op de loonstrook, maar het roept vaak ook vragen op. Want wanneer wordt het uitbetaald? En waar kunnen medewerkers de hoogte van het vakantiegeld terugvinden? We vroegen het aan Laura Philippart, adviseur frontoffice bij PRO HRM.

Hoogte van het vakantiegeld

“Of je nu in vaste dienst bent of een flexibel contract hebt, iedereen heeft recht op vakantiegeld. Voor medewerkers die een uitzendovereenkomst hebben bij PRO HRM, volgen wij bij de uitbetaling van het vakantiegeld de ABU CAO. Het vakantiegeld bedraagt 8,33% van het feitelijke loon over de gewerkte dagen, vakantiedagen en feestdagen. Ook een zieke medewerker heeft hier recht op”, vertelt Laura.

Flexportal
In het online urenportaal van PRO HRM (Flexportal) zijn voor medewerkers en opdrachtgevers alle documenten te vinden in het persoonlijke dashboard. Zo ook de jaaropgave en salarisstrook. Laura voegt toe: “Het vakantiegeld staat apart aangegeven op de salarisstrook. Op je salarisstrook is te zien hoeveel er die maand aan geld is gereserveerd en hoeveel je dit jaar al aan vakantiegeld hebt opgebouwd.”

Uitbetaling van het vakantiegeld

Het vakantiegeld dat wordt opgebouwd, wordt gereserveerd en de eerste week van juni uitbetaald. “Indien een medewerker aaneengesloten ten minste vijf werkdagen aan vakantie opneemt, kan het vakantiegeld op verzoek eenmalig een tweede keer in het jaar worden uitbetaald. Bij het beëindigen van het dienstverband wordt het vakantiegeld samen met overige reserveringen over de afgelopen periode uitbetaald na maximaal 6 weken”, vertelt Laura.

Meer informatie

Als juridisch werkgever zorgt PRO HRM voor de correcte uitbetaling van het salaris en opgebouwde rechten, waaronder het vakantiegeld. Laura: “Bij vragen over het vakantiegeld kan er altijd contact worden opgenomen.” Laura is te bereiken via mail of telefoon.