Terug naar overzicht

Vijf praktische thuiswerktips voor medewerkers

Door het coronavirus werken steeds meer medewerkers (gedeeltelijk) thuis. Of je nu alleen woont, of met kinderen: thuiswerken is voor iedereen uitdagend. Voornamelijk als je het niet gewend bent. De hoogste tijd dus om enkele praktische tips te delen om ervoor te zorgen dat je een PRO wordt in thuiswerken!

1. Investeer in een fijne werkplek

Een goede werkplek creëer je zelf en is noodzakelijk om goed je werk te kunnen doen. Een goede (bureau)stoel is hierbij geen overbodige luxe, en natuurlijk werk je het beste aan een (bureau)tafel. Wanneer je de mogelijkheid hebt, werk je daarnaast het meest efficiënt in een aparte ruimte waar je rustig kunt zitten.

2. Maak afspraken met je omgeving

Als je samenwoont met bijvoorbeeld je gezin, partner of huisgenoot, maak dan duidelijke afspraken. Zijn zij ook thuis tijdens jouw thuiswerkdagen, bespreek dan wie waar (of wanneer) werkt. Zo voorkom je dat je teveel wordt afgeleid en kun jij rustig je werk blijven doen.

3. Blijf in contact met je collega’s

Ook tijdens je thuiswerkdagen is het goed om het teamgevoel vast te houden. Begin en sluit elke dag af met je collega’s middels een online meeting via bijvoorbeeld Skype, Zoom of Microsoft Teams. Dagelijks kort bellen zorgt ervoor dat je betrokken blijft met je collega’s. Mis je de gezamenlijke vrijdagmiddagborrels? Ook deze kun je gewoon online, vanuit huis, door laten gaan.

4. Werk in blokken

Om productief te kunnen blijven werken, zijn pauzes van belang. Plan dus af en toe een moment van ontspanning in. Even weg van het scherm, zodat je daarna weer productief aan het werk kan. Je kunt bijvoorbeeld blokken van één of twee uur inplannen, waarna je een korte break neemt.

“Tijdens mijn thuiswerkdagen ga ik in de pauze graag een frisse neus halen. Na een korte wandeling kan ik weer productief aan mijn werk beginnen.”
Lisa Merk, adviseur frontoffice bij PRO HRM.

5. Klaar? Weg van je werkplek

Het is belangrijk om werk en privé ook tijdens je thuiswerkdagen te scheiden. Zit je werkdag erop? Sluit je computer af en ruim je werkplek op. Zo sluit je jouw werkdag ook daadwerkelijk af en begin je de volgende werkdag weer met een overzichtelijke en nette werkplek.

We wensen je veel succes met jouw thuiswerkdagen. Zorg goed voor jezelf!