Navigeren door het Wettenlabyrint in de Flexbranche: Tips voor Uitzendorganisaties
24 juni 2024
Bekijk blogbericht
Naast griep of verkoudheid kunnen arbeidsomstandigheden een belangrijke rol spelen in het ziekteverzuim van medewerkers. Iedere medewerker heeft recht op een veilige en gezonde werkplek. De fysieke en mentale gezondheid van de medewerker dienen hierbij gewaarborgd te worden. Maar hoe vaak komt werkgerelateerd verzuim eigenlijk voor? En wat zijn belastende factoren waar werkgevers rekening mee dienen te houden in hun arbobeleid?
Uit onderzoek van TNO blijkt dat 42% van de totale verzuimdagen (deels) gerelateerd is aan werk. Sectoren waarin medewerkers fysiek of mentaal belastend werk hebben, vallen vaak op door een hoog verzuimpercentage. Volgens wet- en regelgeving dienen medewerkers die ziek zijn, tenminste 70% van hun loon doorbetaald te krijgen. Werkgevers zijn hierbij verplicht om maximaal twee jaar het loon door te betalen. Ziekteverzuim in Nederland kost werkgevers hierdoor jaarlijks ruim 11 miljard euro aan loonbetalingskosten.
Werkgever, werknemer en opdrachtgever zijn samen verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek. Naast dat werkgevers verplicht zijn om de belastende factoren te voorkomen of, als dat niet mogelijk is, te beperken, dienen werkgevers werkgerelateerd verzuim terug te dringen. Als juridisch werkgever is PRO zich hiervan bewust. “Mede om de gezonde levensstijl te stimuleren bieden we diverse medewerkersvoordelen aan”, aldus Anouk Dings, adviseur frontoffice bij PRO. “Hiernaast nemen we van onze opdrachtgevers diverse verplichtingen over omtrent het verzuimbeleid. We zorgen hierbij onder andere voor de doorbetaling, begeleiding en indien nodig de re-integratie van zieke medewerkers. De medewerker staat hierbij altijd centraal.”