Terug naar overzicht

Uw werknemer
met zwangerschapsverlof?

Uw werknemer is zwanger. Wat betekent dit voor uw organisatie? Wat moet u als werkgever in dit geval voor haar regelen? Of in het geval van een samenwerking met ons: wat regelen wij?

Onderstaand geeft Erik van Eijndhoven, senior medewerker backoffice bij PRO, u alle antwoorden rondom dit thema.

Wat is de duur van het zwangerschaps- en bevallingsverlof?

“Wanneer een medewerker zwanger is, heeft zij altijd recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof van in ieder geval 16 weken. De datum dat het verlof ingaat is redelijk flexibel, deze kan ingaan tussen de zes en vier weken voor de dag na de uitgerekende datum. De werknemer bepaalt zelf op welke dag zij het verlof laat ingaan. Na de bevalling heeft de werknemer nog recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof. Tijdens dit verlof ontvangt de werknemer een zwangerschaps- en bevallingsuitkering.”

Door wie wordt de zwangerschapsuitkering betaald?

“De zwangerschapsuitkering is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en wordt betaald door het UWV. De (juridisch) werkgever moet hiervoor de uitkering aanvragen bij het UWV.”

Hoe lang loopt de zwangerschapsuitkering?

“De uitkering die de werknemer ontvangt duurt net zo lang als het verlof zelf, dus ook wanneer de werknemer eerder of later bevalt.”

Hoe hoog is de uitkering?

“De uitkering die door het UWV wordt betaald wordt berekend over het inkomen dat de medewerker gemiddeld verdiende in het afgelopen jaar voorafgaand aan het verlof. Dit wordt ook wel het dagloon genoemd. 100 procent van dat dagloon is de uitkering. Dit houdt dus in dat de werknemer hetzelfde loon krijgt als wanneer zij werkzaam is.”

Hoe werkt dit met flexwerkers?

“Flexwerkers werken onregelmatig, maar een gemiddelde is altijd vast te stellen. Op de website van het UWV kan iedereen het eigen dagloon berekenen.”

Lees hier hoe u een dagloon berekent.

Let op: er geldt een maximumdagloon voor deze uitkering. Wat dit maximumdagloon is, vindt u op de website van het UWV.

Wat regelt PRO?

“In een samenwerking met PRO vragen wij voor de zwangere werknemer de zwangerschapsuitkering aan. Bij aanmelding van de uitkering bij het UWV is er de keuze om de uitkering naar de werkgever over te maken, of naar de werknemer. Wij kiezen er altijd voor om dit rechtstreeks over te maken naar de werknemer. Om dit te doen hebben we van de werknemer enkele zaken nodig, zoals een verklaring van zwangerschap van haar gynaecoloog of verloskundige waarop ook de uitgerekende datum staat. Tevens vragen we op wat de gewenste ingangsdatum van het verlof is.”

“Hiernaast melden we afhankelijk van het soort contract van de werknemer de werknemer, bij bijvoorbeeld een weekcontract, uit dienst zodra het zwangerschapsverlof ingaat. Afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever kan de medewerker weer opnieuw geplaatst worden na de zwangerschap. Werknemers die tijdens het gehele zwangerschapsverlof in dienst blijven op basis van hun contract, zullen na het verlof gewoon weer bij hetzelfde bedrijf gaan werken en door ons betaald worden.”