Terug naar overzicht

Succesvolle onboarding: wat kan PRO HRM betekenen?

Iedere werkgever wil dat een nieuwe medewerker zo goed en snel mogelijk is ingewerkt. Een goed onboardingsproces bevordert onder meer de productiviteit, en vermindert de werkdruk voor collega’s. Wat kan PRO HRM hierin voor organisaties betekenen?

Wat is een onboardingsproces?

Onboarding staat letterlijk voor het ‘aan boord brengen’ van een medewerker. De inwerkperiode is een cruciale fase voor een succesvolle samenwerking tussen de medewerker en werkgever, en heeft veel invloed op de organisatie. Het is een proces (geen eenmalige actie), waarin de nieuwe medewerker zich verbonden gaat voelen met de organisatie, en de bedrijfsprocessen leert te begrijpen en beheersen.

Waarom een goed onboardingsproces?

Slecht werkende interne processen geven medewerkers het idee dat ze niet kunnen groeien in hun werk. Hoe beter nieuwe medewerkers worden geïntroduceerd, hoe sneller ze bedrijfsprocessen leren kennen en productiever zijn. Dat bevordert ook de kans op betrokken en deskundige medewerkers, die zich willen blijven inzetten voor de organisatie. Het onboarden van nieuwe medewerkers kost energie, tijd en geld, maar betaalt zich dubbel en dwars uit.

Wat biedt PRO HRM om het onboardingsproces te bevorderen?
  •  Juridische en administratieve ontzorging

PRO HRM is verantwoordelijk voor alle administratieve en juridische zaken van de medewerker, zoals contractbeheer en uitbetaling van het loon. Het arbeidscontract ontvangen en ondertekenen medewerkers digitaal. Vanaf de eerste werkdag vult de medewerker gemakkelijk zijn gewerkte uren online in via ons urenportaal Flexportal. Hiernaast vinden zij in Flexportal alle relevante documenten, zoals de werkwijzer of uitleg over de loonstrook. Natuurlijk kunnen medewerkers ook altijd bij ons terecht over HR-gerelateerde vragen en ondersteuning. Dit zorgt voor een vliegende start van tevreden medewerkers.

  •  Ontwikkeling van een personeelsreglement

Het functioneren van een medewerker zal nooit goed zijn wanneer verwachtingen niet duidelijk worden gecommuniceerd. Een personeelsreglement helpt om processen en beleid te concretiseren. Roel Dolkemade, algemeen directeur PRO HRM: “Een personeelsreglement zorgt voor duidelijkheid en structuur voor zowel  medewerker als organisatie. Het opstellen van een personeelsreglement kost echter ook veel tijd. PRO HRM heeft HR-professionals in dienst die in alle facetten rondom het werkgeverschap kunnen ondersteunen, zo ook als het gaat om het personeelsreglement. In samenwerking met onze opdrachtgevers biedt PRO HRM de mogelijkheid om een personeelsreglement op te stellen, desgewenst inclusief een implementatieplan.”

  • Aanbieden van leer- en ontwikkelingsmogelijkheden

In een goed onboardingsproces zijn de leer- en ontwikkelingsmogelijkheden van medewerkers direct zichtbaar. Zo worden nieuwe medewerkers in staat gesteld om sneller te beginnen aan trainingen, kunnen vaardigheden worden opgebouwd en waardevolle certificaten worden behaald. “Via ons eigen opleidingsportaal, PRO Academy, heeft iedere medewerker de mogelijkheid om gratis trainingen te volgen. Het persoonlijke dashboard van de medewerker toont de voortgang van actieve trainingen, behaalde certificaten en een persoonlijk leerdossier”, vertelt adviseur frontoffice Laura Philippart.

Meer weten over wat PRO HRM voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op.