Terug naar overzicht

Wat zijn de regels voor uitzendkrachten tijdens stakingen?

Stakingen en uitzendmedewerkers

De laatste tijd hoor je in het nieuws veel over stakingen. Wegens de hoge inflatie wordt in verschillende branches het werk neergelegd. Wat betekent dit voor jouw uitzendmedewerkers?

Dit jaar is het werk al stilgelegd door ov-aanbieders, een grote supermarktketen en in ziekenhuizen. Dankzij de hoge inflatie gaan medewerkers steeds vaker de straat op om meer loon of betere arbeidsvoorwaarden.

Heb jij uitzendmedewerkers geplaatst bij een organisatie waar gestaakt wordt? Dan is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van geldende richtlijnen. Er zijn namelijk verschillende, belangrijke regels voor jouw organisatie en je medewerkers. Wanneer je deze regels niet volgt, kun je zomaar een hoge boete krijgen.

Weet jij dat er bij de opdrachtgever gestaakt wordt?

Dan mogen je medewerkers geen werkzaamheden overnemen van de stakende collega’s. Dit onderkruipersverbod komt uit de Waadi. Deze Wet allocatie arbeid door intermediairs omschrijft alle regels voor het inlenen en bemiddelen van personeel. Het is belangrijk om je medewerkers hiervan op de hoogte te brengen. Ze mogen namelijk niet overwerken. Of op een andere afdeling, waar het werk is neergelegd, aan de slag gaan.

Weet jij dat er bij de opdrachtgever gestaakt wordt of gaat worden?

Of zou je dat logischerwijs kunnen weten?

Dan mag je geen (extra) medewerkers aantrekken om de werkzaamheden van de stakende collega’s over te nemen. Jouw medewerkers die er al aan het werk zijn, blijven wel hun eigen werkzaamheden uitvoeren. Let dus goed op dat je medewerkers hier zelf ook van op de hoogte zijn. En dit zelf ook aangeven bij de opdrachtgever of bij jou.

Hoe zit het met doorbetalen tijdens een staking?

Doet jouw uitzendmedewerker zelf mee aan de staking? Dan hoef je deze persoon niet door te betalen. Staat de medewerker ingepland om te werken en wil deze persoon dat ook graag, maar is dat door de staking niet mogelijk? Dan kan er een doorbetalingsplicht gelden. Dit is sowieso het geval voor fase-B- en fase-C-contracten. Ook sommige fase-A-contracten komen hiervoor in aanmerking.

Heb je vragen over uitzendmedewerkers en stakingen? Dan horen we graag van je.