Terug naar overzicht

Hoe vergelijkt u
payrolltarieven?

Kosten en tarieven zijn binnen de payrollbranche veelbesproken en uitgelichte onderwerpen. Er worden door payrolldienstverleners diverse payrolltarieven en omslagfactoren gehanteerd. Deze kunnen op het eerste gezicht veel van elkaar verschillen. Zo kunnen genoemde omslagfactoren bijvoorbeeld uiteenlopen van 1,35 tot en met 1,80. Hoe komen deze omslagfactoren tot stand? En hoe komt het dat deze factoren per payrolldienstverlener verschillen? Deze vragen legden wij voor aan onze New Business Manager, Dick Verhagen, die in zijn functie deze vragen in de praktijk geregeld tegenkomt.

Hoe zijn payrolltarieven opgebouwd?

De opbouw van een payrolltarief verschilt per situatie en payrolldienstverlener, maar bij veel payrolldienstverleners komt het tarief tot stand door het bruto uurloon van de werknemer te vermenigvuldigen met een omslagfactor. “In een omslagfactor zitten de werkgeverslasten en de marge van de payrolldienstverlener verwerkt”, zo vertelt Dick.

We kunnen begrijpen dat het lastig is om de daadwerkelijke kosten per gewerkt uur te bepalen aangezien er, wat betreft tarieven, verschillende rekenmethodes bestaan. We hebben een aantal voorbeelden van rekenmethodes in de markt voor u vergeleken. Twee veelvoorkomende methodes lichten we voor u toe.

  1. All-in uurtarief: in dit tarief zijn alle kosten inbegrepen. Er komen hierbij geen extra kosten kijken. In de onderstaande berekening zullen we gebruikmaken van een voorbeeld omslagfactor van 1,67.

€ 10,00 (uurloon) x 1,67 (omslagfactor) = € 16,17 per gewerkt uur

  1. All-in uurtarief (brutoloon + reserveringen): in dit tarief worden reserveringen zoals vakantiedagen en vakantiegeld opgeteld bij het bruto uurloon van de medewerker, voordat deze vermenigvuldigd wordt met de omslagfactor. In de onderstaande berekening zullen we gebruikmaken van een voorbeeld omslagfactor van 1,37.

€ 10,00 (uurloon) + € 2,19 (reserveringen) =  € 12,19
€ 12,19 x 1,37 (omslagfactor) =€ 16,17 per gewerkt uur.

Een lage omslagfactor betekent dus niet direct dat het gefactureerde uurtarief lager is. “Wij komen in de praktijk vaak tegen dat dit niet altijd duidelijk is. Bij het vergelijken van payrolltarieven is het daarom altijd van belang te bekijken of alle werkgeverslasten, zoals reserveringen, in de omslagfactor zijn verwerkt om onverwachte kosten te voorkomen”, zo geeft Dick aan.

Hoe is het payrolltarief bij PRO opgebouwd?

“Bij PRO werken we met een transparant en duidelijk basis all-in uurtarief. Dit betekent dat arbo- en verzuimbegeleiding, ziekterisico (afhankelijk van keuze), juridische kosten, personeel- en salarisadministratie, vakantiegeld, verlof- en feestdagen, pensioenpremies, sociale verzekeringen en premies hierin zijn meegenomen.” Zo weet u waar u aan toe bent.

Waar moet u nog meer op letten?

Naast transparante payrolltarieven zijn andere aspecten binnen de dienstverlening minstens zo belangrijk. Een deskundige kennispartner kan uw organisatie en medewerkers voorzien van een dienstverlening op maat. “Bij PRO vertaalt dit zich in persoonlijke aandacht, advies op het gebied van HR-gerelateerde zaken, een snelle reactietijd en werkprocessen die naar wens van de opdrachtgever worden ingericht”, zo geeft Dick aan. Kwaliteitskeurmerken, zoals een lidmaatschap bij de ABU, registratie bij NIRPA en NEN-4400-1 certificering horen hier ook bij en laten zien dat PRO gaat voor continue kwaliteit.

Meer weten?

Wilt u meer informatie of hulp bij het vergelijken van payrolltarieven binnen uw organisatie? PRO HRM is tijdens kantooruren bereikbaar via: 088 201 38 80 of