Terug naar overzicht

Een flexibele schil:
wat zijn de voordelen?

Uit cijfers van de Algemene Bond Uitzendondernemingen blijkt dat meer dan 50% van alle bedrijven met flexibel inzetbare medewerkers werkt. Het creëren van een flexibele schil zal de komende jaren steeds meer toenemen, de redenen van werkgevers voor de invulling hiervan varieert. Uit welke behoeften ontstaat de vraag vanuit werkgevers om hun personeelsbestand uit te breiden met flexibel inzetbare medewerkers? En welke meerwaarde heeft dit voor de medewerkers zelf? Deze vragen legden wij voor aan onze senior adviseur frontoffice, Marleen van Wettum.

Waarom zou u kiezen voor een flexibele schil?
  • Continuïteit
    “De arbeidsmarkt en de daarbij steeds veranderende marktvraag is voor bedrijven vaak een belangrijke reden om een flexibele schil op te bouwen of deze uit te breiden. Zij maken hierbij de strategische en organisatorische keuze om bij periodes van drukte direct te kunnen terugvallen op een personeelsbestand van flexibel inzetbare medewerkers. Daarnaast zorgt een flexibele schil voor continuïteit bij opvang van ziekte en verlof”. Door gebruik te maken van de dienstverlening van PRO, kiest u voor optimale flexibiliteit. “Door onze ABU CAO is het mogelijk om medewerkers voor langere periode flexibel in te zetten. Als payrolldienstverlener kunnen wij flexibele contracten verstrekken tot tenminste 5,5 jaar”, zo vertelt Marleen.
  • Specifieke kennis
    Wanneer bedrijven voor (tijdelijke) projecten specifieke kennis nodig hebben die de vaste kern niet bezit, wordt er steeds vaker gekozen voor flexibel inzetbare medewerkers. Marleen: “Een flexibele schil met daarin medewerkers die over specifieke kennis van diverse projecten beschikken, is voor veel bedrijven een grote meerwaarde.”
  • Minder werkgeversrisico
    “Het aannemen van nieuwe medewerkers brengt risico’s met zich mee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kortdurende of langdurdende ziekte. Voor medewerkers die vallen onder de flexibele schil heeft u, wanneer u kiest voor de dienstverlening van PRO geen werkgeversrisico. Wij nemen deze van u over”, zo geeft Marleen aan.
Is dit ook voordelig voor medewerkers?

“Voor medewerkers is een flexibel contract een goede opstap naar de arbeidsmarkt. Medewerkers blijven vaak niet meer heel hun leven bij dezelfde werkgever. Het werken op projectbasis is populair en past binnen de nieuwe manier van werken. Wij vinden als juridisch werkgever goed werkgeverschap met daarbij horende ontwikkelingsmogelijk erg belangrijk”, vertelt Marleen. PRO beidt in samenwerking met het NTI verschillende opleidingen, trainingen en cursussen aan met korting. Daarnaast zijn er diverse andere medewerkersvoordelen waar medewerkers gebruik van kunnen maken.

Hoe vindt u een juiste balans tussen vast en flex?

Veel werkgevers zijn op zoek naar een juiste balans tussen vaste en flexibele medewerkers. De invulling van een flexibele schil is in ieder bedrijf anders. Marleen: “Bij PRO herkennen we verschillende situaties en zijn we op de hoogte van ontwikkelingen en verandering in de arbeidsmarkt. We kijken daarom graag met u mee hoe u het best uw flexibele schil kunt vormgeven.”